[:da]Slut med undertekster. Dating med foto-avatars. Tal med celebrities. Kombinationen af machine learning og smart teknologi kan ændre alt inden for film og video. Også for reklamer.

Læs en tekst højt – og hør dig selv synge et hit. Det er bare en af de features i en mobil app som den Idealab støttede startup virksomhed Oben arbejder med. Meget kort fortalt kan man indtale 2 minutters tekst og med den lyd-bid kan Oben’s teknologi transformere det til tale om alt muligt andet, på baggrund af input fra tekst, f.eks. et Q&A så celebrities stemme kan svare fans der stiller spørgsmål. Via appen kan man også skabe en fotografisk avatar. Dvs. at f.eks. celebrities kan mødes sine fans i virtual reality – og “tale” sammen.

I dette lille klip kan man høre hvordan appen på 30 sekunder tranmogriffer en genert svensk &then deltagers oplæsning af en tekst til en lidt computer-agtig sang.

Teknologien minder meget Facebooks nyindkøbte avatar teknologi, Oculus men har forskellige tilgange til teknologien. Men fælles for dem begge er, at de arbejder med machine learning. Så snart appen går live, vil der blive aggregeret så mange data, at teknologien hele tiden forbedres.

Perspektiverne for teknologien er omfattende, lige fra talende legetøj til virtuelle møder med læger. For marketingbranchen er måske slut med pinlige voice overs i reklamer og film – for ultimativ kan teknologien gøre, at man kan transmorfere tale på et sprog, via tekst oversættelser – til tale på et andet sprog – med den samme stemme.

Vi mødtes med den ene af hovedarkitekterne bag Ober, Adam Zheng, der har tjent sine første mange millioner på Kinas mest populær dating tjeneste. Det skete på en tur der var arrangeret for den danske gruppe der deltager i &then.

Mødes og sød musik opstår

Idealab fandt selv på at kombinere Adam Zheng med Nikil Jain, der begge var ude at lede nye ideer til at investere i. Og så fandt de på at udvikle Oben teknologien hvor man via fotografiske avatars og stemmer teknologi kan udvikle eller forbedre en lang række tjeneste. Pt. fokuserer man især på dating, virtuelle møder, men også undervisning og naturligvis spil. Oben arbejder allerede nu sammen med bl.a Matell, Caesars Entertainment, Vive, FoxCom og Alibaba, der pt. er ved at integrere platformen i deres interfaces.

Især den kæmpe store asiatiske underholdningsindustri, med karaoke, virtuelle koncerter, gaming og gambling kan udgøre et stort marked for Oben.

Et lidt lang og vældig rørende video der forklarer hvad stemme teknologien kan.[:]